Blogi - Pilates Gym Jatta

Blogi

20. maaliskuuta 2017 - Löisitkö vetoa itsesi puolesta?

Kehomme on luotu liikkumaan. Lapselle liikkuminen ja leikki on luontaista. Kehon käyttö harjoittelujakson jälkeen on ihailtavaa ja mikään ei ole vaikeaa tai mahdotonta. Maailma on kuin huvipuisto. Kolmen ikävuoden jälkeen alkaa matkiminen ja vanhempien tarkempi tarkastelu miten he liikkuvat ja käyttävät kehoaan. Vähitellen ympäristö alkaa muokkaamaan ajatuksia millaiselta pitäisi näyttää, kuinka kantaa itseään ja miten käyttäytyä jotta tulee hyväksytyksi. Itseluottamuksen rakentaminen ja oman itsensä hyväksymisen opettelu rakennetaan jo pienenä. Matkan varrella saattaa käydä myös niin että elämä kohtelee kaltoin ja itseluottamus rapistuu. Tämä näkyy myös kehossa. Annamme nykyisyyden ja menneisyyden, muiden ihmisten vaikuttaa siihen mitä olemme ja kuinka tunnemme. Tunteet ja ajatuksen heijastuvat kehoomme ja muokkaavat kehoa energialatauksen mukaan. Joseph Pilates tiesi tämän

On merkitystyä kuinka ajattelet itsestäsi ja minkälaisena näet itsesi. Kehossa ja varsinkin mielessä on valtava kapasiteetti. Tästä kapasiteetista käytämme n. 10 %.

Liike on energiaa ja energia on liikettä. Myös ajatukset ovat energiaa.

Ensin tulee mieli ja sitten keho, hieman jälkijunassa. Omassa harjoittelussani olen huomannut että keho muokkaantuu omalla ajallaan. Sitä ei voi hoputtaa tai rikkoo itsensä. Kehon avautuminen on myös mielen avautumista. Pilates on muuttanut elämääni niin fyysisesti kuin henkisestikin. Hyvällä mentorilla ja opettajalla on tässä matkassa tärkeä rooli. On suuri merkitys että joku uskoo sinuun ja kykyihisi vaikka et itse näikisikään niitä alussa. Alkuperäiseen metodiin tutustuttuani olin todella vaikuttunut siitä kuinka oikeilla laitteilla, minulla sopivassa ohjauksessa kehoni lähti lentoon. Pystyin asioihin joihin en tiennyt pystyväni. Tämä tapahtui kun tapasin opettajani Fredrik Pragin ensimmäisen kerran Tukholmassa. Pohdin tapaamistamme ja sitä mitä silloin tapahtui. Vähitellen olen alkanut ymmärtämään että metodin pitää antaa tehdä tehtävänsä. Liike on lääke. Harjoittelu on kokonaisvaltaista koko kehon liikettä ja jokaisella liikkeellä on tarkoituksensa. Mielestäni on väliä minkälaisella fiiliksellä, energialla, ajatuksella harjoittelet. Hyvä opettaja luo positiivisen keskittyneen ilmapiirin jossa jokainen voi ilmaista itseään kuten juuri sillä hetkellä on mahdollista. Avustaen ja kannustaen jokaista kohti omia tavoitteitaan.

Kiitollisena lähetän terveiset Joseph Pilatekselle metodin kehittämisestä. Se on nerokkaasti rakennettu ja pitää sisällään viisauden kehon ja mielen yhteistyöstä. Tämä johtaa parempaan itseluottamukseen, itsensä hyväksymiseen ja vähitellen todellisen itsensä löytämiseen.

Veikkaisitko itsesi puolesta? Minä ainakin veikkaisin.

Oman kuvan muutoksessa myös ulkoisilla tekijöillä on oma osansa. Pitkään olen etsinyt kivoja pilatestreenivaatteita ja vihdoinkin löysin Yvette.fi. Käykäähän tutustumassa verkkokauppaan osoitteessa https://www.yvette.fi/epages/yvette.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/yvette. On muuten hyviä urheilutoppeja nimimerkillä niitäkin pitkään etsineenä ja muita hyvin istuvia treenitoppeja sekä trikoita. Studion Facebook sivulle tulee lisää kuvia ja vinkkejä vaatteista lähiviikkoina.

 

 

 

11. tammikuuta 2017 - Paljonko sinulla on tililläsi terveyden pankissa?

Alkuperäinen tai autenttinen pilates, riippuu miten asian kääntää englannista, on uusi liikuntamuoto Suomessa. Vaikkakin juuret ovat 1900-luvun alkupuolelta ja kehittäjä on Saksalainen Joseph Hubertus Pilates (s. 1883 –  k. 1967). Alunperin metodin nimi oli Art of Contrology ja se on sitä vieläkin vaikkakin tunnetaan paremmin pilateksena.

 

Menetelmä on kehitetty miehille, kilpaurheilijoille, nyrkkeilijöille, kaikille joiden piti pysyä terveinä ja huippukunnossa. Ajan kuluessa Joseph Pilates tuli kuuluisaksi siitä että hän kuntoutti asiakkaita lyhyessä ajassa. Vaikkakaan kyse ei ollut kuntoutuksesta tai fysioterapiasta vaan vaativasta liikunnasta yksilöllisiin tarpeisiin. Luvaten että viiden kerran jälkeen olet kunnossa tai saat rahasi takaisin. Pilates tavallaan aloitti personal trainer harjoittelun.

Tämä tarkoitti sitä että harjoittelit juuri kuten hän sanoi ja juuri niin kauan kun hän katsoi tarpeelliseksi. Kävit kolmena päivänä viikossa tai joka päivä harjoittelemassa ja saatoit viettää studiolla monta tuntia. Studio oli auki koko päivän ja tulit harjoittelemaan oman aikataulusi mukaan. Ei tarvinnut varata aikaa erikseen vaan kävelit suoraan sisään. Studiolla harjoitteli useampi asiakas kerrallaan ja kaikki yksilöllisessä ohjauksessa tehden annettua harjoitusta (ohjaajia oli usemapia Josephin lisäksi). Jos laitteilla ei ollut tilaa teit seinäharjoituksia.

Pilates valitsi asiakkaansa tarkkaan ja otti oppiinsa vain sitoutuneemmat. Muita asaikkaita ohjasi hänen vaimonsa tai seuraava vahempi, kokeneempi ohjaaja. Ryhmätunteja Joseph Pilates piti vain kesäisin koska se oli hänestä hauskaa hupia.

 

 

Uusi asiakas tuli studiolleni ja kertoi että oli työpaikalla maininnut haluavansa aloittaa pilatesharjoittelun mutta kun se on aika kallista. (Studiolla on pienet ryhmät 1-7 asiakasta ja yksilöllinen opetus. Tietysti hinta on eri kun liikuntakeskuksissa joissa ryhmäkoot ovat +15 mutta studion toimintatapa on täysin eri. Tulokset ja tapa liikkua ovat omaa luokkansa.) Työkaveri kommentoi siihen että ”vertaa hintaa esimerkiksi hierontaan ja mieti kuinka paljon se tuo sinulle hyötyä tuossa kunnossa. Ehkä päivän pari tuntuu hyvältä mutta hetken kulutta kiristyneet lihakset palautuvat ja olet samassa tilanteessa”. Mitenkään tarkoittamatta että hieronta ei olisi tarpeellista. Joten, miksi et hoitaisi varsinaista syytä seurausten sijaan. Saatat ehkä olla kunnossa mutta mitä jos olisitkin vielä paremmassa kunnossa ja parhaat päiväsi ovat edessä päin? Pitkässä juoksussa harjoittelu tulee huomattavasti halvemmaksi niin taloudellisesti kuin ajallisestikin. Yhdellä harjoituskerralla käyt koko kehon läpi selkärankaa myöden ja olo tunnin jälkeen on kuin olisit käynyt hieronnassa, osteopaatilla ja salilla samaan aikaan. Harjoittelu antaa sinulle loistavan pääoman mitä tulee hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Hieronnastakin saat paremman hyödyn kun lihastasapaino on kunnossa.

Pilates metodi on erikoistunutta liikuntaa yksilöllisiin tarpeisiin ja käsittää sisällään valtavan koreografian joka on valmiiksi suunniteltu. Metodia voi harjoittaa ja tuntea kehossaan kokonaisvaltaisella harjoittelulla joka sisältää matto – ja laiteharjoittelua. Laitteet ovat metodin työkaluja joidenka tarkoituksena on parantaan kehon toiminnallisuutta eli hyvinvointia. Yksinkertaisetettuna: Kun haluat rakentaa pöydän. Tarvitset kaikki välineet sen tekoon jotta onnistut mutta jos sinulla on vain saha, rakentaminen on vähintääkin haasteellista.

Harjoittelu tapahtuu yksityistunneilla tai pienryhmissä. Alkuperäisessä metodissa noudatamme koreografiaa hyödyntäen sitä jokaisen tarpeisiin. Opettajan tie on pitkä sillä metodi on valtava ja nerokas sekä tarjoaa mittaamattomat mahdollisuudet asiakkaan auttamiseksi. Tänä päivänä alkuperäisiä opettajia on hyvin vähän tarjolla joten oppi täytyy hakea kaukaa.

Tavoitteena jokaisella on todennäköisesti nauttia elämästä, perheestä ja työnantajakin kiittää kun sairaspoissaolot vähenevät. Eläkkeellekin olisi kiva päästä hyvässä kunnossa. Lihakset tulevat kuntoon vain harjoittelemalla ja on väliä mitä lihaksia ja miten niitä harjoittaa. Sillä todellinen voima löytyy sisältä. Liikkuvuus syntyy syvien lihasten tuen rakentamisesta yhdenaikaisesti jolloin aktivoidaan koko kehon lihastyö. Pilates antaa sinulle tietoisuuden ja taloudellisemman tavan liikkua ja käyttää kehoasia. Tulokset tulevat kyllä nopealla aikataululla kuten Joseph lupaa: ” Kymmenen kerran jälkeen tunnet eron, kahdenkymmenen kerran jälkeen näet eron ja kolmenkymmenen jälkeen sinulla on uusi keho”. Tämä ei suinkaan tarkoita että näin tapahtuu kun käyt kerran viikossa kolmen kuukauden ajan, vaan että käyt esimerkiksi yksityistunneilla kolme kertaa viikossa kymmenen viikon ajan. Oma kokemukseni on että vuoden harjoittelun jälkeen, kerran viikossa käydessäsi, saavutat normaalin voiman.

Tänäpäivänä tämä on haaste nykypäivän express kulttuurissa jossa halutaan nopeita tuloksia pienellä panoksella ja nopeasti. No, ota aspiriin 🙂 Tässä kuitenkin unohtuu yksi tärkemmistä asioista omasta mielestäni. Yhteys omaan kehoon ja mieleen. Maailma on ärsykkeitä tulvillaan ja mieli harhailee milloin minnekkin eteen tulevaan asiaan. Fokus unohtuu ja levottomuus lisääntyy. Sohva vetää puoleensa sillä olenhan jo kaikkeni antanut työpaikalla ja ulkonakin on säkkipimeää.

Mitä jos saisitkin kummallisen energiapiikin ja teet tekemättömät kotityöt, laitat ravitsevan iltapalan, valmistelet seuraava aamun asiat ja vietät antoisaa loppuiltaa ystäviesi tai rakkaidesi kanssa ilman että sinun tarvitsee kaatua sänkyyn puolitajuttomana ja herätä väsyneenä huonosti nukutun yö jälkeen? Aluperäinen pilates pitää sinut vireessä, lisää itsevarmuuttasi, muokkaa kehoasi ja on puhdistavaa liikuntaa. Tämä vain muutamalla tunnilla viikossa ja lisäät saldoa terveytesi pankkitilille.